038 - 303 30 76 info@keukenspecialist-zwolle.nl ma t/m vr 10.00 - 18.00 uur donderdag tot 21.00 uur, za 10.00 - 17.00 uur en koopzondag 12.00 - 17.00 uur

Tips voor een veilige keuken

Een keuken is een fijne plek om te koken en bakken en gezellig te tafelen met vrienden, familie of gewoon heerlijk alleen. Echter komen er bij de bereiding van al die lekkere gerechten nogal wat veiligheidsrisico’s om de hoek. Hoe ga je daarmee om? Hoe kunnen alle leden van het huishouden, van klein tot groot, zich veilig en zorgeloos in en om de keuken bewegen? Wij bespreken met jou: snijden en scherpe voorwerpen, hoge temperaturen en warme/hete voorwerpen en een opborgen georganiseerde keuken!

Snijden en scherpe voorwerpen in jouw keuken

Waar gekookt wordt, vindt mise en place plaats: het voorbereiden van de ingrediënten van jouw maaltijd of gerechten. Sommige mensen snijden groenten en fruit in een handige keukenmachine of ander ‘handsfree’ keukenapparaat, maar de echte die hards/keukenprinsen en -prinsessen snijden met de hand. Zorg er dus voor dat alle messen en andere scherpe keukenhulpjes opgeborgen zijn in een lade of kastje waar kleine kinderen niet gemakkelijk bij kunnen. Messen kun je ook opbergen in een messenblok dat wat verder weg staat op het aanrecht of keukeneiland of op een plank staat. Het handigste om messen een plek te geven is een messenmagneet aan de achterwand van je keuken; kleine kinderen kunnen er dan niet bij en bovendien grijpt het voor volwassenen gemakkelijk tijdens het koken.

Hoge temperaturen en warme/hete voorwerpen in jouw keuken

Vergis je niet; ook bij het maken van een lekkere frisse salade kunnen er warme ingrediënten of hete pannen worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het koken van pasta voor een pastasalade, het bakken van gekruide kipstukjes of het koken van een eitje. En wat dacht je van de oven? Of de waterkoker en de Quooker? – Genoeg scenario’s in jouw keuken dus waarbij kokend water, hete sauzen, hete pannen, gloeiend hete vet spetters of een dampende oven voor ongevallen kan zorgen. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

 

Opgeruimd staat netjes én veilig in jouw keuken

Je denkt er niet gauw aan, maar ook een slordige of niet-opgeruimde keuken kan voor ongelukjes zorgen. Berg losse keukenvoorwerpen zoals messen weer veilig op, stop zware keukenmachines weer terug in het kastje, laat snoeren van elektrische apparatuur niet slingeren rondom eten en vloeistoffen, sluit keukenkastjes en lades , veeg de vloer aan na het koken en haal er waar nodig een doekje langs zodat niemand kan uitglijden. En heb je de keukenkastjes ook veilig ingedeeld en ingepakt, zodat er geen voorwerpen uit kunnen vallen?

Bij Keukenspecialist Zwolle denken we graag mee over een veilige keuken. Kom je eens langs in onze showroom in Zwolle?